Dean Koontz "Alltid Odd"

Ja, ja, jag vet - tonårsböcker. Men jag gillar skräck, och Dean Koontz (varför tog han bort R?) är bäst i genren.

Det här är dock ingen klassisk Koontz-bok, visst finns det övernaturliga inslag, men det är ingen renodlad skräckbok. Istället handlar den om en kille som har förmågan att se döda, men inte tala med dem, och de döda finns med i boken, men påverkar egentligen inte handlingen särskillt mycket. Ett av de mest humoristiska inslagen är att Elivis finns vid Odds sida, kungen av pop är deprimerad, men ganska rolig. Men det är Odd man fastnar för, han är strax över 20, men otroligt naiv och ärlig, som ett stort barn, lika oskyldig i sättet han ser världen. Han är en av de där goda människorna, sådär god som man aldrig kommer att bli.

I Alltid Odd blir en av hans bästa vänner kidnappad, och Odd måste använda sin psykiska magnetism för att hitta honom. Jakten leder honom till öknen, och ett nedbrunnet kasino, där både redan avlidna och ännu levande väntar på honom.

Alltid Odd är den andra boken i serien om Odd Thomas, den första heter just Odd Thomas, och den blev jag lite besviken på, just för att jag förväntade mig en skräckbok. Tredje boken heter Broder Odd, och utspelar sig på ett kloster, där finns även bodacherna närvarande, de andar som i flertal visar sig före ett blodbad. Här får Odd även kontakt med sin döda flickvän, genom de föräldralösa, handikappade barnen som bor på klostret, och som bodacherna nu kretsar kring. Tredje boken läste jag tyvärr innan den andra, men det gör ingenting, böckerna är fristående i sin handling.

Det är Odd jag fastnar för, hans sätt att beskriva världen, väldigt detaljerat, och genom ett barns ögon. Så därför fortsätter jag läsa om Odd, härnäst väntar bok no. 4, Odd Hours.

Visa             Visa           Visa    

Kuriosa; Odd har en helt egen webplats, där man bl.a. kan se 4 små filmer om vad som händer honom mellan den tredje och fjärde boken, Odd passenger. Helt klart värd ett besök, om inte annat för att det är Dean Koontz som gjort filmerna. Han har naturligtvis även ett eget krypin på myspace...

http://www.oddthomas.tv

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0