Åsa Anderberg Strollo "Bryta om"

När Minna ska börja gymnasiet är hennes önskan att hon ska kunna lämna sitt gamla liv bakom sig och att ingen på den nya skolan ska veta någoning om hennes bakgrund. Hon vill kunna plugga i lugn och ro, skaffa sig kompisar för första gången och inte behöva oroa sig för att någon ska känna till hennes mörka hemlighet; att hon lever ihop med sin schizofrena mamma som är inlagd på psyk från och till och som Minna måste hjälpa varje ledig stund då ingen annan i deras närhet finns att tillgå.

Så blir det tyvärr inte, för trots att hon sökt in på en gymnasieskola en bit hemifrån så börjar en tjej från den gamla skolan i samma klass som Minna. Så Minna får kämpa hårt för att klara skolan och dagarna och för att inte hennes helvete ska komma ut, för vem ska ta hand om mamma om inte Minna gör det?

En mycket bra, men sorglig och vemodig, debutroman, klart läsvärd! Man känner mycket med Minna och har egentligen ingen aning om hur det kommer gå för henne och hennes pojkvän och hennes mamma, förrän just i slutet. Det är en roman att läsa och diskutera kring för lärare och elever i högstadiet och gymnasiet, och för människor som arbetar med ungdomar, och psykisk sjuka, över lag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0