Jodi Picoult "19 minuter"

Det här är en mycket detaljerad bok, som handlar om en situation liknande den i Columbine, med den stora skillnaden att massmördaren överlever. Man får i första hand följa pojken Peter, som är den som tar med sig 4 skjutvapen till sitt high shool för att skjuta så många han kan. I andra hand följer man hans barndomsvän Josie och hennes mamma, som är domare.

Peter är mobbad genom hela sin skoltid, redan från förskolan. Josie hamnar så småningom i den populära klicken, med pojkvän i hockeylaget som styr skolan. Boken pendlar hela tiden mellan dagarna kring skjutandet, och barndomen. Man får alltså följa Peter och hans känslor och upplevelser kring att vara utstött och mobbad. För den värsta mobbingen står naturligtvis Josies gäng, med pojkvännen i spetsen. Boken avslutas med rättegången där Peter står åtalad för 10 mord och åtskilliga mordförsök.

I den här boken finns inga goda och onda människor, och det är väl det som utmärker Picault. Hon är mycket duktig på att hålla sina karaktärer i gråskalan, ingenting är svart eller vitt. Ibland får man anstränga sig för att komma ihåg att Peter faktisk mördade tonåringar, och att killarna i det populära gänget inte förtjänade det dom fick. Piacault skalar av lager efter lager och det slutar egentligen med att man tycker ganska illa om dem allihopa, tonåringar är minsann ett släkte helt för sig själva.

Fokus ligger helt på tonåringarna och deras inbördes relationer, ingen fokus läggs på lärare. Föräldrarna till Peter och Josie är dock ingående beskrivna, och det är naturligtvis intressant att följa Peters föräldrars tankar, framför allt mammans.

Läs den här, den är värd det!


Omslagsbild: ISBN 9789146218036, 19 minuter

Kommentarer
Postat av: Lotta

Den här gillade jag jättemycket, en riktigt bra bok! Jodi Picoult är min nya favoritförfattare tror jag.

2008-09-16 @ 12:42:17
URL: http://hyllan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0